Digitaalinen vaino on vainoa, jota toteutetaan teknologiaa hyväksi käyttäen. Digitaalinen vaino tarkoittaa seuraamista, tarkkailemista, oikeudetonta yhteydenottoa ja tietojen väärinkäyttöä digitaalisilla laitteilla tai viestintäteknologiaa apuna käyttäen. Digitaalinen vaino on rikoksena osa vainoamisen tunnusmerkistöä ja osarikoksena kyseessä voi olla esimerkiksi viestintärauhan rikkominen.
Digitaalista vainoa voi olla muun muassa
- toistuvat, häiritsevät, oikeudettomat viestit ja puhelut eri sovellusten kautta
- sosiaalisen median seuraaminen oikeudetta
- tietojen kalastelu ja identiteettirikokset, kuten toisen nimellä tilausten tekeminen tai toisen nimellä esiintyminen verkossa
- haittaohjelmien avulla henkilökohtaisten asioiden seuraaminen, esimerkiksi salakuuntelu tai -kuvaaminen
- toisen henkilön seuraaminen paikannuspalveluiden avulla
- älylaitteiden käyttäminen tiedon hankkimiseksi
- mustamaalaaminen verkkoyhteisöissä tai sosiaalisessa mediassa
- intiimien, parisuhteessa haltuun saatujen kuvien tai videoiden julkaiseminen ja jakaminen
"Hän oli laittanut tietokoneelle vakoiluohjelman niin että pystyi seuraamaan tietokoneen käyttöä tabletillaan ja puhelimella, ihan kaikki mun mailit ja nettisivut ja Skype-puhelut"
(Nainen, 33 v.)
Vainoaminen on rikos (RL 25 7a)
Digitaaliset palvelut ja erilaiset sovellukset mahdollistavat nopean ja helpon yhteydenpidon sekä tietojen vaihtamisen. Tätä on kuitenkin helppo käyttää väärin ja usein kynnys esimerkiksi viestittelyyn on matalampi kuin tapaamiseen kasvotusten. Teknologian avulla entisen kumppanin voi tavoittaa ajasta ja paikasta riippumatta – milloin ja missä vain. Digitaalinen vaino voi aiheuttaa kokijassaan ahdistusta, pelkoa ja rajoittaa sosiaalisia suhteita ja yhteydenpitoa läheisten kanssa. Siitä voi myös olla merkittävää taloudellista haittaa tai se voi haitata työelämää. Aiempi parisuhde tekee digitaalisesta vainosta haavoittuvampaa. Parisuhteessa opimme toistemme tapoja käyttää eri laitteita ja saamme paljon yksityistä tietoa. Digitaalista vainoa voi esiintyä jo parisuhteen aikana laitteiden käytön kontrollointina tai esimerkiksi viestien lukemisena. Parisuhteessa oman yksityisyyden rajaamiseen on oikeus – myös digitaalisesti.
Omasta yksityisyydestä on tärkeää pitää huolta; mieti mitä tietoja tai kuvia on turvallista jakaa sosiaalisessa mediassa, tarkista yksityisasetukset ja huolehdi siitä, että hallitset vain itse omia älylaitteita kuten puhelinta tai tablettia.